Go to Top

A l’estiu, prevenció

Comença la calor i amb ella tornem a treure la roba lleugera, les sabates obertes i les gorres i els barets amb visera. Tornem a pensar en les vacances, en els caps de setmana al sol i en les revetlles.

Però tot aquests reguitzell d’alegria desfermada, de colors vius i de convivència d’olors dispars, ve acompanyat de riscos als quals cal prestar una atenció especial i procurar prevenir-los i minvar-ne els efectes.

De fa temps, el canvi estacional no té antesales i passem del fred a la calor en poques hores i amb brusquedat, fet que ens fa més vulnerables en molts aspectes, i la nostra salut se’n ressent i la imminència d’aquests canvis ens desequilibra durant uns dies.

Fa uns mesos parlàvem de desastres ecològics naturals (en el que portem d’any, Europa a patit les pitjor inundacions dels darrers 10 anys), tornados o problemes de supervivència a baixes temperatures, i ara ja hem de començar a pensar en com evitarem els incendis, la sequera o les onades de calor, per exemple.

Cada estació de l’any ve farcida de riscos potencials que hem de saber prevenir o, com a mínim, conèixer les mides que tenim al nostre abast per afeblir-los i reduir-los el màxim possible i sobre tot, tenir en compte que, no per ser vells coneguts són menys importants.

Sembla més fàcil controlar els danys produïts pel foc i la calor que els produïts per l’aigua i el fred, potser per allò de què “el foc té aturador, que l’aigua, no”, però en realitat cal estar-hi igual d’atents.

És cert que, a títol personal i fins i tot domèstic hi ha moltes solucions per a combatre la calor i prevenir incendis, però no hem de perdre mai el respecte ni infravalorar la força de la natura i la seva part d’imprevisible i poc dominable: sequeres, grans esllavissades, allaus…

És important que, tot i confiant en la bon saber fer de les institucions i el voluntariat, posem atenció i cura en tot allò en el que nosaltres podem ser útils tant personalment com en el bé comú.

Nosaltres donem la benvinguda a l’estiu, i us oferim, com sempre, les nostres reflexions, anàlisis, plantejaments i mesures per a la seva previsió, minimització i control amb l’ajut dels diferents agents socials.

, ,

Deixa un comentari