Go to Top

Estiu i vacances

A l’estiu sabem que fa calor, que és època de vacances, que tot va una mica d’Herodes a Pilats… I és que aquesta època de l’any comporta una mena de relaxament natural i inherent al nostre caràcter mediterrani que ens fa sentir més actius a l’hora de viatjar i de fer sortides esporàdiques amb molta més assiduïtat que quan el temps no acompanya. Tenim una necessitat imperiosa de moure’ns, i aquesta activitat comporta riscos.

Però, tot i que hi ha fets que es repeteixen any rere any, que són vells coneguts, i que pel seu estat repetitiu ja vivim de manera rutinària, encara n’hi ha alguns als quals hem de prestar una atenció especial pel seu caràcter tant excepcional com particular i no ens haurien de passar pel davant sense tenir-los en compte.

I és que l’estació estiuenca ve carregada de riscos propis als que cal prestar una atenció especial, conèixer-los, estar-ne alerta i tenir-ne cura, i per poc que hi posem de la nostra part, si bé no els podrem evitar en la seva totalitat, si que podem minimitzar-los i evitar-ne conseqüències més desastroses.

Les altes temperatures són causa de sequeres i per tant fan que els boscos siguin molt més vulnerables a patir incendis; però els boscos segueixen cremant. La salut se’ns ressent si fem excessos (deshidratacions, cremades a la pell…), i seguim obviant les hores perilloses en que el sol és més nociu, descuidant també les proteccions i la hidratació. Les carreteres van molt més atapeïdes i mes sovintejades i les mesures de seguretat s’intensifiquen; però segueix havent-t’hi accidents de tràfic.

No cal obsessionar-se, però si que es fa necessari un mínim de cautela, precaució i prevenció davant alguns fets que, no per quotidians i propis de l’estació, deixen de tenir una importància cabdal a l’hora de gaudir de l’estiu. Només cal que se segueixin unes pautes lògiques i aprofitar tots aquells recursos que tenim al nostre abast per minvar-los, que no són pocs.

No estem parlant de res desconegut, ni descobrint res que no se sàpiga de sobres, però si aquest editorial serveix com recordatori o per refrescar una mica la memòria, ja ens donarem per satisfets.

Des de l’IDES volem desitjar-vos que tingueu un bon estiu, i us recordem que nosaltres seguirem vetllant per la seguretat des de totes les seves vessants.

Aprofitem l’avinentesa per comunicar-vos que al novembre, com venim fent des de fa tretze anys, presentarem l’informe de l’Observatori del risc 2013: Prevenció: eficiència, economia, crisi, previst pel dia 7 a la Sala d’actes d’ENDESA (Avda. Vilanova, 12 de Barcelona en què tots hi esteu convidats.

Més endavant confirmarem aquestes dades en la nostra web www.seguretat.org.

,

Deixa un comentari