Go to Top

Fòrum de la seguretat industrial. Els riscos dels productes d’imitació

Autor(s): Luisa Sarrias

Àmbit(s): Risc industrial

El Fòrum de la seguretat Industrial és un espai de trobada i reflexió sobre com podem ajudar a la difusió i canvi de cultura sobre d’importància de la seguretat en un sentit transversal en la nostra societat.

Aquest any el títol del Fòrum de la seguretat industrial és els riscos del productes d’imitació. Aquesta temàtica se’m va plantejar quan, al 2014, vaig tenir la sort d’unir-me durat 12 mesos a l’equip de la Direcció General d’Indústria, per recolzar a les empreses emprenedores i innovadores en el sobreesforç de crear un nou producte,una nova empresa i posteriorment comercialitzar-lo pel mercat interior i exterior.

Durant aquesta etapa professional, vaig quedar molt agradablement sorpresa de la quantitat d’inventors, innovadors i emprenedors que no només tenen una bona idea, sinó que donen un pas més cap a la fabricació d’un pilot, passen totes les certificacions obligatòries, compleixen tots els requeriments mediambientals, de protecció d’incendis i assaigs de seguretat.

Una vegada aquest període d’autorització del producte, aconsegueix industrialitzar un producte de molt alta qualitat i amb garantida seguretat.

Fins aquí en trobem una Europa innovadora i amb el valor principal de la qualitat de producte, amb productes altament testats i segurs.

La cara no tan amable, la tenim en la realitat al mercat.

Les prestatgeries d’alguns comerços o en instal·lacions que es realitzen en aquest país, trobem productes que no estan inspeccionats ni analitzats degudament comparat amb el mateix criteri.

Trobem productes sense el marcat CE, necessari per poder comercialitzar en Europa, fins i tot trobem productes amb el marcat CE (“ China export”).

La mateixa problemàtica ens la trobem en el mercat dels principis actius farmacèutics o de cosmètiques, on els productes europeus passen estrictes controls de qualitat, fins i tot normatives FDA americanes, i ens trobem amb principis actius de països emergents que no compleixen els requeriments estrictes de fabricació.

Aquests productes, representen un perill seriós de seguretat pels ciutadans, que es la temàtica que ens preocupa en el Fòrum de la Seguretat Industrial  (perill d’incendi, electrocucions, explosions…) però no menys menyspreable la toxicitat i el perill ambiental d’aquests productes i la fabricació en països d’orígens que no compleixen els mínims admissibles de seguretat laboral i drets humans.

Uns altres exemples serien bombetes que enrampen, joguines de plàstics amb components tòxics pels nadons, teixits molt inflamables, cosmètics amb productes no permesos….

Quan, en la selecció d’un producte, prima el preu davant la qualitat i la seguretat, hem de ser conscients que molt probablement aquesta baixada de preu, és el resultat d’una reducció del costos de producció i control.

La nostra obligació des del Fòrum, és fer difusió de que comprant un producte autèntic amb marcatge CE, potser paguem una mica més però estem garantint la nostra seguretat i un creixement sostenible.

, , , , , , ,

Deixa un comentari