Go to Top

Les bones notícies

Tot i que el panorama actual, en general, no és, ni de bon tros per estar-ne orgullosos ni tranquils, ens hem de congratular que encara hi hagi bones notícies.

És bo rebre, de tant en tant, inputs positius que ens facin entendre que encara que en alguns àmbits les coses no vagin a l’hora, ni ha d’altres que, malgrat les dificultats, s’esforcen en oferir bones dades i projectes engrescadors.

Així, en l’àmbit sanitari, ens assabentem que científics de l’IRB (Institut de Recerca Biomèdica) estant investigant i prosperant en l’estudi d’una vacuna contra l’alzheimer, ja que sembla que s’ha descobert una clau per a predir-la, i tot i que sigui només a nivell de predicció, ja s’obre una llum contra un risc que, estant catalogat com a sanitari, sovint esdevé, també una qüestió de risc social.

En el mateix camp, s’està avançant de manera espectacular en l’eradicació de la malària a nivell mundial, en el descobriment de fàrmacs contra malalties hematològiques i en la prevenció de la hepatitis, a través de nous medicaments, per posar uns exemples.

També s’està treballant amb bons resultats en seguritat viària. La normativa, la prevenció i l’educació vial i els resultats finals, sobre dades de seguretat viària, posen de manifest que la tasca de prevenció va pel camí correcte o esperat.

L’any 2013 es va tancar, pel que fa a mortalitat a les carreteres catalanes, amb una davallada important respecte al 2010 i el Govern de la Generalitat ha aprovat el Pla Estratègic de Seguretat Viària de Catalunya 2014-2020 l’objectiu del qual és arribar a ser un dels països europeus amb menor nombre de morts per milió d’habitants (avui som entre els vuit primers d’Europa).

En tant a medi ambient, s’està estudiant una eina per a lluitar contra el canvi climàtic. S’investiga sobre la transformació i reutilització del CO2 en matèria prima per a usos comercials, per tal d’aprofitar-lo per a altres finalitats i evitar així que contribueixi a multiplicar l’efecte hivernacle, en la mesura que ho està fent, i en el món industrial la innovació en investigació i transformació progressiva estan construït un mapa de nous models d’indústria adaptables a les noves necessitats industrials.

Vist tot això, que no deixa de ser una petita mostra dels avenços positius que es van produint i que afecten d’una manera o altra la seguretat i el risc – temes fonamentals per la tasca de l’IDES- podem seguir pensant en no perdre l’optimisme i que darrera tots els inconvenients que, de ben segur, hi són, és possible trobar notícies positives que valgui la pena tenir en compte.

, ,

Deixa un comentari