Go to Top

XVI Fòrum de la Seguretat: La seguretat en màquines i equips de treball

XVI Fòrum de la Seguretat: La seguretat en màquines i equips de treball

Descarregar

El Fòrum de la Seguretat és un espai de reflexió i debat que enguany ha comptat amb una assistència massiva de públic i amb la valuosa intervenció d’experts en temes de seguretat en maquinària i equips de treball, que han satisfet totalment les expectatives dels assistents i que han propiciat una jornada molt interessant, distesa i plena de novetats i d’informació.

Sota el títol: La seguretat en màquines i equips de treball, s’ha exposat, des de diversos punts de vista, quins són els problemes que comporta la no adequació de la maquinària al nostre país, de quines són les conseqüències de no complir la normativa i quins són alguns dels motius perquè encara hi hagi aquesta manca de consciència previsora a l’hora de manipular-les.

XVIforumEvidentment, ens trobem davant d’un problema que no integra, en la consciència del treballador ni de l’empresari, certes accions com a susceptibles de generar un accident laboral i es perd de vista, en molts casos, que tot i que la maquinària pugui estar en perfecte estat, l’error humà és un factor que mai s’ha de perdre de vista. Per tant, cal seguir unes normes indiscutibles a l’hora d’emprar aquestes eines i tenir-les adequades al reglament.

L’acte va ser presentat pel Sr. Joan Vallvé i pel senyor Joan Ribó, president i vicepresident de l’IDES i degans del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, que després de fer la nota introductòria i agrair la presencia dels assistents i la labor dels experts, van donar pas al senyor Jordi Miró i Meix, director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, que va assistir a l’acte en substitució del Sr. Ramon Bonastre, secretari d’Ocupació i Relacions Laborals del mateix departament, que va disculpar la seva presència per problemes d’agenda.

La jornada es va dividir en dos grans blocs, moderats pel Sr. Jordi Guasch (enginyer industrial) i el Sr. Francesc Amer (enginyer tècnic industrial).

En el primer bloc, de ponències més pures, es van tractar el temes:

  • Balanç dels setze anys del RD 1215/1997: a càrrec del Sr. Jordi Martínez, enginyer tècnic industrial i coordinador en matèria de seguretat i salut laboral de la Inspecció de Treball de Catalunya.
  • El context normatiu. Quina és la situació actual i què hi haurà de nou?: per la Sra. Teresa Abella, enginyera tècnica industrial i directora d’INFOCENTRE del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.
  • Les responsabilitats civils i penals:ponència de la Sra. Eva Mestres, advocada del Servei d’Assessorament jurídic del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona.
  • La importació i comercialització de màquines: a càrrec del Sr. Lluís Gasull, doctor enginyer industrial.
  • Com funcionen la inspecció i la sanció?: per la Sra. Estrella Rincón, advocada laboral del Departament Jurídic de PIMEC.
  • Els riscos associats a les màquines: adequació i certificació: desenvolupada pel Sr. Joaquim Ruiz, director general de PREVENCONTROL, i pel Sr. Joan Manel Berenguer, enginyer i director d’R+D+i a PREVENCONTROL.

Abans d’entrar al segon bloc es va presentar una proposta de projecte sobre fitxes d’adequació de màquines, projecte proposat per l’IDES que vol ajudar a les empreses i indústries a adequar la maquinària instal·lada amb RD 1215/1997 d’una manera senzilla i eficaç.

Aquest projecte necessitarà de l’ajuda d’entitats i empreses per poder tirar endavant.I a bloc final va haver-hi una taula rodona sobre l’estat de la qüestió, en la que hi intervingueren el Sr. Carles Masnou, cap de secció de Productes Industrials de la Subdirecció General de Seguretat Industrial; el Sr. Jiri Tvrdy, enginyer tècnic industrial i cap de l’Àrea de Planificació Tècnica de la Subdirecció General de Seguretat i Salut Laboral; la Sra. Marisa González, responsable de Prevenció de Riscos de PIMEC; el Sr. Óscar Puig, subdirector general d’AMEC i el Sr. Lluís Raurich, director d’Engi-com.

Entre cada un dels blocs es va fer un col·loqui on els presents demanaven o exposaven qüestions sobre els diversos punts, als experts.

L’acte el va concloure la Sra. Imma Ros, coordinadora de l’Institut d’Estudis de la Seguretat, agraint l’assistència dels visitants, la tasca dels experts i les aportacions voluntàries de micromecenatge per l’IDES, i on va parlar també, de la necessitat d’ajuts per poder tirar endavant el projecte de fitxes que es va presentar.Properament, en l’apartat de publicacions de la nostra web www.seguretat.org, hi trobareu la transcripció completa d’aquest XVI Fòrum.Us en mantindrem informats.

Detalls de la publicació

Autor(s)
Institut d'Estudis de la Seguretat

Any: 2013

Pàgines: 95